Hoe verstuur je de beste openingszinnen

Door: Dionne de Groot

beste openingszinnen

Zeker wanneer internet dating nieuw voor je is, zal het lastig zijn om als eerste contact te leggen. Hoe je iets bedoelt komt in tekst anders over dan met een gezichtsuitdrukking en lichaamstaal erbij. Dat maakt het misschien wel nog lastiger, al kun je het wel ook even nalezen voor je het verstuurt. Iedereen ontvangt veel berichtjes op dating sites, dus je wilt opvallen tussen alle andere berichtjes. Een goed begin is dan het halve werk.

Hoe bouw je een bericht op?

Wanneer een gesprek eenmaal loopt, vervallen de meeste opbouw regeltjes. Je wenst elkaar misschien wel nog een goedemorgen of een goede nacht, maar niet ieder berichtje is standaard opgebouwd. Het is wel netjes om dat met het eerste berichtje wel te doen.

Je laat dan zien dat je moeite steekt in het berichtje en serieus bent over dat waar je naar op zoek bent. Neem het profiel van de ander goed door voor je het berichtje begint te schrijven. Je kunt verschillende openingszinnen gebruiken. Als je van jezelf niet heel erg grappig bent, probeer dan ook niet bijdehand te zijn in een openingszin. Daar komen de meest afgezaagde creaturen uit en daar zit niemand op te wachten.

Stel jezelf voor en nodig de ander uit om jouw profiel te bekijken. Stel vragen aan de ander en laat daar in merken dat je het profiel van de ander hebt gelezen. Als je geen vragen kunt bedenken, maak dan een complimentje. Blijf beleefd en netjes. Maak het echter ook allemaal niet te langdradig. Je hoeft niet in een keer je hele levensverhaal op tafel te gooien.

Zorg dat je vragen stelt. Op die manier trigger je de ander om sneller te reageren. Het is makkelijker typen als er vragen gesteld worden en je lokt nieuwsgierigheid uit. Iemand zal ook eerder geneigd zijn om vragen terug te stellen. Zoals met alles geldt hier ook dat je niet moet overdrijven. Dat kan anders over komen in berichtjes dan face-to-face. Ben niet te enthousiast, doe je niet beter voor dan je bent, loop niet te hard van stapel. En ga zo maar door.

Wat je verder ook in het berichtje zet, het begint met een openingszin.

Openingszinnen online

  • Hoi, hoe is het met je? Ik zag dat je ook online was.
  • Hey, leuk profiel heb jij. Wat vind je van mijn profiel?
  • Goedemorgen, ik zag op jouw profiel dat je een enthousiaste sporter bent. Welke sporten beoefen je?

Met de eerste zin trek je de aandacht. Dat bepaalt of iemand verder leest of je bericht in de prullenbak mietert. Je kunt dus wel heel grappig zijn, maar als dat niet over komt, dan is de kans ook kleiner dat je een antwoord krijgt. Probeer het dus algemeen, maar wel persoonlijk te houden.

Bedenk je een hele leuke, grappige openingszin, probeer die dan eerst uit op vrienden en vriendinnen voor je het online gaat proberen. Let op hoe zij reageren en bepaal aan de hand daar van of je de openingszin ook in je berichtjes gaat gebruiken. Gebruik ook niet altijd dezelfde openingszin voor alle leden. Je zult net zien dat leden elkaar kennen of dat je al eens eerder hetzelfde berichtje hebt gestuurd.

Afgezaagde openingszinnen

Meteen iemand schatje of lieverd noemen is erg afgezaagd. Dat komt over als of je tegen iedereen zo doet en dat vinden de meeste mensen geen prettige gedachte. Meteen seksuele toespelingen maken, de volgende dag of dezelfde avond nog af willen spreken of meteen heel erg complimenteus zijn, werken alle drie niet.

Veel mensen gebruiken standaard openingszinnen die je overal online kunt vinden en die je in de kroeg hoort op veel te late tijdstippen. Bij wijze van grap, en onder invloed van alcohol, kan iets net wat grappiger lijken dan het daadwerkelijk is. Je kunt dus beter een aardige groet sturen dan een afgezaagde opmerking die alle anderen ook in een online lijstje gevonden hebben.

Oprechte interesse tonen levert bijna altijd een antwoord op en waarschijnlijk met net zoveel interesse in jou als jij ook toonde. De meeste mensen sturen een standaard berichtje wat ze verzinnen terwijl ze het typen. Dat kan ook werken, maar meestal niet met een eerste berichtje.

Openingszinnen hebben net als een eerste indruk een bepalende werking op het contact dat je met elkaar gaat hebben. Het zet een bepaalde sfeer neer. Je kunt dus ook niet zomaar alles sturen. Dat kan wel, maar of het ook werkt, is dan een tweede. Steek tijd en moeite in je eerste berichtje en laat de afgezaagde, gewoonlijke onzin achterwege. Je zult merken dat veel meer leden je dan een antwoord zullen sturen. Des te sneller ontmoet jij ook iemand met wie het echt klikt.

Reacties van andere lezers

Lees hier wat andere mensen te zeggen hebben over dit artikel en hun beoordeling erover.

Deel jouw reactie