Hoe werkt een open relatie

Door: Jeroen van de Berg

Open relatie

Een open relatie wordt een steeds meer voorkomend iets. Het ene koppel kiest er voor om eerst aan een stabiele relatie te werken om vervolgens meer ruimte voor vrijheid te creƫren, terwijl het andere koppel er juist voor kiest om meteen van af het begin bepaalde vrijheden te behouden.

Er zijn hoe dan ook vele mogelijkheden en het ligt maar net aan het koppel in kwestie wat de onderlinge afspraken zijn. Vaak gaat het voornamelijk om seks. Er mogen seksuele contacten met andere plaatsvinden, maar daar dient het dan ook bij te blijven. In andere gevallen houden mensen er complete relaties naast hun eerste partner op na, met medeweten van die partner.

Redenen voor een open relatie

 • Koppels willen elkaars (seksuele) vrijheid niet beperken.
 • Je wilt je onafhankelijkheid behouden in je contacten met mensen.
 • Jullie relatie zit in een sleur en je wilt er meer pit in brengen.
 • De persoonlijke en relationele seksuele ontwikkeling staat niet stil.

Wat de redenen ook zijn, de afspraken zijn misschien nog wel belangrijker. Er kunnen namelijk allerhande problemen de kop op steken en je hebt geen zin om daar dan pas mee om te gaan als het te laat is. Door zoveel mogelijk duidelijk af te spreken voor je de open relatie in gaat, voor kom je een hoop problemen.

Veelvoorkomende afspraken zijn bijvoorbeeld:

 • Geen seks met bepaalde mensen. Denk aan collega's, vrienden, enzovoorts.
 • Wel of juist niet elkaar over de buitenechtelijke escapades informeren.
 • Samen of juist apart seks met andere mensen.
 • Over een bepaalde tijdsperiode. Bijvoorbeeld beperken tot 1x per maand.
 • Bepaalde handelingen wel of juist niet doen.
 • Biseksuele en/of hetero contacten.
 • Niet steeds met dezelfde persoon afspreken, of juist wel.
 • Veilige seks, hoe en wat.
 • En ga zo maar door.

Zoals gezegd ligt het aan de mensen in kwestie wat de afspraken precies zijn. Door goed na te denken over wat er allemaal mis kan gaan, zet je in ieder geval je relatie niet op het spel. Jullie zullen zeker niet het eerste stel zijn dat in relatieproblemen komt omdat ze iets uit willen proberen.

Natuurlijk is het goed om af te spreken om het een bepaalde tijd uit te proberen, maar dan wil je evengoed afspraken maken en niet maar in het wilde weg schieten en maar hopen dat het uiteindelijk voor je relatie werkt.

Online op zoek naar een sekscontact

Online dating sites zijn de ideale plekken om op zoek te gaan naar iemand voor buiten jouw relatie. Je kunt discreet zoeken en ondertussen al met iemand anders je ervaring bespreken en tot op een bepaalde hoogte ervaren hoe het is om intiem te zijn met iemand anders dan je partner. Al is het in den beginne dan via chats, je merkt snel aan je relatie of je een stap verder kunt gaan of dat je het hele idee beter kunt laten varen.

Op sexdating websites is iedereen op zoek naar seks. De kans is dus groot dat jij iemand tegenkomt die net als jij in een relatie zit of er geen moeite mee heeft dat jij in een relatie zit. Probeer hier evenwel open over te zijn. Hoe beter jullie beiden weten waar jullie aan toe zijn des te bevredigender zal het gehele contact verlopen. Je kunt in je profiel al aangeven dat je in een open relatie zit. De mensen die dan reageren, weten al wat jij te bieden hebt en staan hier waarschijnlijk voor open.

Een open relatie kan een spannender leven teweeg brengen, maar ook een hoop problemen met zich meebrengen. Het is dus iets waar je als koppel goed over na dient te denken. Online kun je niet alleen op zoek naar iemand, maar je kunt ook je relatie testen door te beginnen met beperkte online contacten. Op die manier kan je seksleven een nieuwe impuls krijgen en kan het op je relatie een mooie toevoeging zijn.

Reacties van andere lezers

Lees hier wat andere mensen te zeggen hebben over dit artikel en hun beoordeling erover.

Deel jouw reactie