Liefde lust en online dating

Door: Patrick Bouter

Online dating en liefde

Tegenwoordig spelen sociale contacten meer online dan offline. Iedereen gebruikt social media om in contact te blijven met familie, vrienden en bekenden. Overal is wifi te vinden en de meeste mensen hebben het zelfs standaard op hun smart phones. Het is dan ook niet verwonderlijk dat via online media nieuwe contacten worden opgedaan en zelfs gezocht worden. Hiervoor wordt social media gebruikt, maar steeds meer mensen melden zich ook aan op datingsites. En niet alleen wanneer ze op zoek zijn naar liefde, maar ook steeds vaker wanneer lust het doel is.

Taboes rondom online dating verdwijnen

De taboes rondom online dating zijn steeds meer aan het verdwijnen. Waar vroeger vooral de outcasts online op zoek gingen naar liefde en lust, is het tegenwoordig een steeds meer voorkomende manier om een nieuwe liefde of een spannende seksdate te vinden.

Mensen zijn steeds drukker. Met werk, het verenigingsleven, vriendschappen en familie. Er blijft weinig tijd over om nieuwe mensen te leren kennen. Bij het op stap gaan zijn de contacten kort en vluchtig. Daarnaast lijken zoveel mensen aan het jagen te zijn dat het plezier bijna verdwenen lijkt. Het is ook onduidelijk wat iemand precies zoekt. Een nieuwe liefde? Een one-night-stand? Alleen maar seks of toch ook meer.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat mensen met specifieke wensen online op zoek gaan. Je kunt je makkelijk aanmelden op dating of seksdating sites en in je profiel duidelijk maken waar je naar op zoek bent. Je kunt een brede eerste indruk van jezelf neerzetten en ook bij anderen meer zien dan normaal is bij een eerste contact.

Een eerste indruk bij online dating

Dankzij het profiel op een dating of seksdating site kun je een uitgebreide eerste indruk achterlaten bij bezoekers. Dankzij je profielfoto, maar ook andere foto's kun je meerdere kanten van jezelf laten zien in verschillende situaties en kleding. De profieltekst is de ideale plek om andere leden te laten weten wie jij bent en wat je zoekt.

Hoe duidelijker jij jouw profiel opstelt, des te groter is de kans dat er iemand reageert met wie het ook echt zal klikken. Buiten dat je al kunt filteren door je op specifieke dating sites aan te melden, of dit nu voor seks of liefde is, is je profiel de gewezen plek om aan te geven wat je wensen zijn.

Laat in je profiel dan ook duidelijk doorschemeren wie jij bent, maar let er op dat je het algemeen houdt. Je wilt geen persoonlijke informatie op je profiel kwijt waarmee kwaadwillenden onzin kunnen uithalen, tijdens een privé gesprek wil je ook nog iets hebben om over te kletsen en wanneer je er voor kiest om anoniem online op zoek te gaan, dan wil je natuurlijk niet dankzij je tekst herkent worden.

Hoe meer, hoe beter

Er zijn verschillende manieren om online op zoek te gaan. Er zijn zoveel leden op welke willekeurige dating website dan ook, dat je zelden meteen bij het eerste contact raak schiet. Dat maakt het misschien ook wel zo leuk. Allemaal contacten die je af kunt tasten op geschiktheid. En je kunt met meerdere mensen tegelijk contact hebben, waar je normaal gezien afspreekt met een enkele persoon.

Je kunt je ook op diverse soorten websites aanmelden. Misschien ben je op zoek naar liefde, maar zo kieskeurig dat je wel verwacht dat het even duurt voor je iemand gevonden hebt met wie het echt klikt. Ondertussen heb je natuurlijk wel nog steeds seksuele behoeftes en daarvoor kun jij je dan aanmelden op een seksdating website.

Online dating contacten

Hoe jij met je online contacten omgaat ligt natuurlijk een beetje aan het doel van het contact, liefde of lust, aan hoe jij bent als persoon en hoe de ander is. De een kletst nu eenmaal makkelijker als de ander via tekstberichtjes. Toch is er ook een soort van gedragscode die van toepassing is op datingsites.

Normale datingsites

Het contact op een normale dating site verloopt niet veel anders dan wanneer je iemand in het echte leven leert kennen. Zeker wanneer je op zoek bent naar een nieuwe liefde wil je voldoende en op de juiste manier aandacht aan iemand besteden en het een en ander over diegene te weten komen. Oprechte interesse tonen is belangrijk. En naast een oppervlakkige kennismaking wil je misschien ook wel wat dieper op elkaars karakter, gedrag en interesses ingaan.

Seksdatingsites

Hoewel dit misschien niet zo lijkt, is het persoonlijke contact met je sekscontact ook belangrijk. Veel te veel mensen snappen maar niet hoe het komt dat ze online geen seksdate scoren, maar vergeten daarbij hun sekscontact als een persoon in plaats van als een object te behandelen. Je maakt veel meer kans op een seksdate als je de ander laat merken niet alleen maar interesse in seks te hebben, maar ook in de persoon waar je seks mee hebt.

Naast het 'normale' contact is de kans groot dat je op een seksdating site snel overgaat op sexting. Dit is ook erg belangrijk. Je wilt namelijk ontdekken of jullie ook een seksuele match zijn. Houden jullie van dezelfde seks? Experimenteren? Standjes? Voorspel? Teasen? Meestal begint dit met onschuldige vragen en ontwikkelt het zich tot het versturen van erotische foto's begeleid met teksten vol pikante fantasietjes.

De eerste date met je online contact

Tegen de tijd dat je een eerste date hebt, ken je elkaar dus ook beter. Afhankelijk van hoe intiem het online contact was, kan dit heel erg spannend zijn, of juist veel gemakkelijker dan afspreken met iemand die je vijf minuten in een kroeg hebt gesproken. Wanneer je al online seks met je date hebt gehad, maar elkaar nog niet in het echt hebt gezien, zal het in eerste instantie spannender zijn, maar zodra het ijs gebroken is, zullen jullie je allebei ook meer op je gemak voelen. Je weet immers al heel veel van elkaar en een vaak voorkomend gezegde is dat het is alsof je afspreekt met een oude vriendschap.

Er zijn evengoed wel enkele zaken waar je over na dient te denken wanneer je de eerste keer met iemand afspreekt. Je kunt wel al lange tijd met elkaar berichtjes over en weer sturen en misschien hebben jullie ook al via de webcam met elkaar gesproken, maar dat wil niet zeggen dat je weet wie iemand is. En tegenwoordig is het toch slim om in je achterhoofd te houden dat iemand andere intenties kan hebben dan hoe het voorgesteld wordt.

  • Spreek af op een publieke locatie.
  • Licht iemand in over je date of neem zelfs iemand mee op je eerste afspraakje.
  • Zorg voor eigen vervoer of geld voor een taxi of het openbaar vervoer.
  • Ga nooit de eerste keer met iemand mee naar huis en neem iemand ook niet mee naar huis.
  • Bespreek vooraf hoe jullie er mee omgaan als je elkaar toch niet ziet zitten.
  • Ben duidelijk over wat je wel of juist niet verwacht.
  • En ben nog duidelijker over wat je wel of niet te bieden hebt.
  • Spreek altijd eerst met iemand via bijvoorbeeld Skype om erachter te komen of je echt met diegene contact hebt.

De gevaren van online dating

Misschien juist omdat het zo normaal is geworden om online op zoek te gaan naar liefde of lust, lijkt het soms wel alsof mensen de gevaren opeens over het hoofd zien. Zeker wanneer je op zoek bent naar liefde is het oppassen geblazen, maar ook wanneer je alleen maar op zoek bent naar seks, kan er van alles mis gaan.

Wanneer je op zoek bent naar liefde op datingsites zul je vooral oplichters tegenkomen. Dit zijn vaak organisaties die iemand een profiel laten aanmaken en vervolgens alles er aan doen om jouw hart te winnen. Ze vertellen je heel snel al dat ze diepere gevoelens voor je hebben en wanneer jouw gevoelens dan eenmaal aangewakkerd zijn, dan komen ze met allerhande problemen aanzetten.

Deze problemen omhelzen meestal de financiële situatie van de persoon in kwestie of aanverwanten. Hierdoor kunnen ze jou niet ontmoeten, behalve wanneer jij helpt met geld. Je voelt het waarschijnlijk al aankomen: van een ontmoeting zal het nooit komen.

Ben je online op zoek naar seks dan heb je meestal te maken met fakers, nep profielen of professionals. Zij vinden de aandacht prettig, in het geval van fakers of zijn ouder of simpelweg iemand anders dan wie jij denkt dat ze zijn. Nep profielen zijn vaak van de seksdating site zelf en worden gebruikt om jou aan de praat te houden. Hiervoor schaf jij credits of een abonnement aan en hier verdient de datingsite weer geld aan.

Professionals komen er meestal vrij snel voor uit dat ze een vergoeding vragen voor een seksdate. Zij zitten online om hun klantenkring uit te breiden. Vaak zie je ook dat webcam modellen via dating sites nieuwe klanten zoeken.

Liefde of seks.... online dating is een manier om nieuwe contacten te vinden

Of je nu op zoek bent naar een nieuwe liefde, een levenspartner, een one-night-stand of een seksrelatie. De kans is groot dat je op een dating site precies dat vindt wat je zoekt. Er zijn heel veel algemene datingsites, maar ook hele specifieke datingsites. Zo heb je sites speciaal voor single ouders, mensen die vreemd willen gaan, ouderen, algemene seksdating sites en op een speciaal genre zoals SM gericht.

Meld je op verschillende datingsites aan om erachter te komen wat voor jou het beste werkt en misschien wel om te ontdekken waar je eigenlijk precies naar op zoek bent. Hoe meer profielen jij hebt, des te groter is ook de kans dat de juiste mensen reageren en op hoe meer diverse sites jij bent aangemeld, des te groter is ook jouw zoekgebied. Aanmelden is op de meeste datingsites gratis. Wacht niet langer en begin vandaag nog jouw online dating avontuur.

Reacties van andere lezers

Lees hier wat andere mensen te zeggen hebben over dit artikel en hun beoordeling erover.

Deel jouw reactie