Tips voor jouw eerste date

Door: Patrick Bouter

Tips voor jouw eerste date

Tegenwoordig gaat iedereen online op zoek naar een date. Het is makkelijk, je kunt het overal en altijd doen en je hebt ook nog eens toegang tot veel meer mensen dan wanneer je bijvoorbeeld op stap gaat. Daarnaast leer je mensen eerst kennen voor je er mee afspreekt. Dat maakt de kans op een succesvolle date veel groter. Toch kan vooral de eerste date heel erg spannend zijn.

Je hebt in eerste instantie contact vanachter een scherm en je bevindt je in je eigen, veilige omgeving. Veel mensen zijn dan meer zichzelf of juist het tegenovergestelde, doen zich iets anders voor dan ze in werkelijkheid zijn. Hoe zorg je er nu voor dat jouw eerste date een succes is?

Verwachtingen op je eerste date

Alhoewel verwachtingen eigenlijk dooddoeners zijn, kun je ze bijna niet vermijden. Je hebt een, al dan niet realistisch, beeld van de ander en dus ook van het real life contact wat je met diegene gaat hebben. Om er voor te zorgen dat die verwachtingen de boel niet verpesten is het een goed idee om ze te bespreken.

Vraag de ander naar wat hij of zij verwacht en vertel zelf ook wat jij verwacht. Je komt er dan snel achter of jouw beeld van hoe het zou 'moeten' zijn en hoe de ander is ook overeenkomt met de werkelijkheid. Verwachtingen kunnen op die manier makkelijk bijgesteld worden en dit voorkomt teleurstellingen. Misschien praat jij online erg makkelijk, maar ben je in het echte leven wat gereserveerder. Door dit kenbaar te maken, voel jij je meer op je gemak en zal de ander niet verbaast of misschien zelfs teleurgesteld zijn.

Voorbereidingen voor je eerste date

Goede voorbereidingen zijn het halve werk. Het is allemaal al spannend genoeg om elkaar dan eindelijk in het echt te gaan zien. Door je goed voor te bereiden heb je iets om je mee bezig te houden, wat voorkomt dat je onnodig nerveus bent op voorhand en ben je meer zelfverzekerd en op je gemak tijdens jouw eerste date.

Denk hierbij vooral aan praktische zaken. Zorg voor de juiste en leuke kleding en leg die al klaar zodat je er nog over na kunt denken. Wanneer je gaat schaatsen heeft het weinig zin om je korte broek klaar te leggen. Hoe beter jij je in je kleding voelt, des te meer ben je ook op je gemak. Zorg dus voor kleding die bij de gelegenheid past, maar waar jij je ook lekker in voelt. Leuk dat je dat nieuwe truitje aan wilt trekken, maar als het eigenlijk te strak zit, zul jij je niet lekker in je vel voelen zitten, waardoor je weer onnodig nerveus zult zijn.

Neem ook de tijd op de dag van de date zelf om jezelf te verzorgen. Neem bijvoorbeeld een uitgebreid bad, waardoor je lekker ontspant en zorg dat je genoeg tijd hebt zodat je niet loopt te stressen omdat je bang bent om te laat te komen.

Andere praktische zaken voor je eerste date

Je hebt vooral online contact met de ander gehad en je kent diegene dus eigenlijk niet echt. Althans je weet niet zeker of de ander ook echt is zoals hij of zij zegt te zijn. Spreek daarom af op een publieke locatie zodat er andere mensen in de buurt zijn. Het is dan ook makkelijker om je nog onder de date uit te wurmen dan wanneer je ergens alleen bent.

Zorg ook voor eigen vervoer. Of je nu een auto hebt of genoeg geld voor de taxi, je wilt niet afhankelijk zijn van de ander of derden. Wanneer de date niet naar wens verloopt of de ander niet blijkt te zijn wie jij dacht, heb je in ieder geval de mogelijkheid om jezelf van de situatie te verwijderen.

Je kunt ook een goede vriend of vriendin meenemen naar de date. Daar is niks geks aan, mits je dit even op voorhand bekend maakt. Het is dan wel zo fijn als die vriend of vriendin zich ook discreet weet te verwijderen. Dit is niet alleen veiliger, maar je zult je ook meer op je gemak voelen wanneer je met een bekende bent.

Het is een cliche, maar dit is niet voor niks zo: Blijf jezelf. Je kunt je voordoen als iemand anders in die zin dat jij je leuker, moderner, grappiger, enzovoorts, presenteert dan je werkelijk bent, maar daar heb je uiteindelijk ook alleen jezelf mee. Je hebt online al kunnen laten zien wie jij bent en jouw date is daar voor gevallen.

Of je nu een spontane eerste date hebt of een date waar jij je terdege op hebt kunnen voorbereiden, door jezelf te blijven, kan het bijna niet mis gaan en zullen jullie beiden ook optimaal van de date kunnen genieten. Vergeet ook niet dat de ander waarschijnlijk net zo nerveus is als jij. Door hier open over te zijn, is het ijs zo gebroken en rest jullie niks meer dan van elkaar te genieten.

Reacties van andere lezers

Lees hier wat andere mensen te zeggen hebben over dit artikel en hun beoordeling erover.

Deel jouw reactie