Waar let je op bij het maken van je dating profiel

Door: Dionne de Groot

maken van je dating profiel

Je hebt besloten om online op zoek te gaan naar een date. Je hebt wat onderzoek gedaan en een of meerdere dating sites gevonden waar jij je aan wilt melden. Tijdens het registreren loop je opeens tegen het aanmaken van je profiel aan. Je kunt wat standaard gegevens invullen, maar er wordt net iets meer van je gevraagd. Om succesvol te zijn in online dating is je profiel erg belangrijk.

Jouw dating profiel als eerste indruk

Jouw dating profiel is de eerste indruk die je online afgeeft en die indruk is uitgebreider dan in het dagelijkse leven het geval is. Wanneer je iemand offline ontmoet dan ziet diegene jou in die situatie en de informatie die de ander krijgt bestaat alleen uit de informatie die je geeft of die ze via anderen krijgen.

Jouw profiel bestaat uit veel meer. Als eerste ziet de ander jouw profielfoto, dan zijn er de standaard gegevens, zijn er vaak nog meerdere foto's om te bekijken en je kunt een profieltekst opstellen waarin jij meer informatie over jezelf prijsgeeft. Al met al een veel bredere indruk dus. Hoe zorg je er nou voor dat dit een goede indruk is en dat die overeenkomt met de werkelijkheid?

Jouw profielfoto op een datingsite

Alles begint met de profielfoto die je gebruikt voor een datingsite. Deze bepaalt namelijk of iemand verder klikt om jouw profiel te bekijken en te ontdekken of ze meer van je willen weten. Hoe ziet een goede profielfoto er dan uit?

  • Gebruik een duidelijke foto,
  • zorg dat je er positief op staat, een brede glimlach is het meest aantrekkelijk,
  • geen zonnebril,
  • geen geposeerde foto, maar het liefst au naturel,
  • kies een foto waarop meer te zien is dan alleen je gezicht,

Het kan zomaar zo zijn dat je er voor kiest om niet herkenbaar op een datingsite te willen staan. Maak de foto dan onherkenbaar met een bewerkingsprogramma, gebruik een gedeelte van een foto of wanneer je helemaal geen foto van jezelf wilt gebruiken, kies dan voor een afbeelding waar jij jezelf wel mee kunt associëren. Gebruik echter nooit een foto van iemand anders. Wanneer je niet kiest voor een afbeelding zal het aantal bezoekers van je profiel drastisch minder zijn. Uit onderzoek blijkt dat mensen zelden verder kijken wanneer er geen afbeelding gebruikt wordt.

De standaard informatie op jouw datingprofiel

Deze informatie vul je zo ver mogelijk naar waarheid in. Al is het in sommige situaties slimmer om er een beetje mee te spelen. Woon je bijvoorbeeld in een klein dorp, dan kan het zin hebben om er voor te kiezen om een grotere plaats in de buurt in te vullen. Niet alleen heb je dan meer kans op iemand in de buurt, maar wanneer je onherkenbaar wilt blijven, ben je anoniemer in een grotere plaats. Het is dan wel ook aan te raden om informatie die je niet naar waarheid hebt ingevuld tijdens een privé gesprek kenbaar te maken aan je datingcontact.

De profieltekst op jouw dating profiel

Hoe beter jouw profieltekst is, hoe sneller er ook iemand zal reageren die zich daartoe aangesproken voelt. Pen geen ellenlange teksten neer. Niet alleen willen mensen snel zien waar ze aan toe zijn, je wilt ook nog iets overhouden om het over te hebben tijdens een chat. Hou het kort en krachtig.

Vertel kort iets over jezelf. Wie je bent, wat je situatie is, eigenlijk alles waarvan jij denkt dat het van belang is. Je kunt bijvoorbeeld vertellen over je passies, hobby's of andere belangrijke zaken in jouw privé leven. Let er wel ook op dat je niet te veel persoonlijke informatie prijsgeeft. Ook dit kun je beter bewaren voor wanneer je een privé gesprek met iemand voert.

Verder kun je aangeven wat je zoekt, wat je wenst en wat je te bieden hebt. Wanneer jij bijvoorbeeld op zoek bent naar een lat-relatie, dan is het wel zo handig als je dit aangeeft. Bedenk wel ook dat jij wel van alles in je hoofd kan hebben over hoe jij een en ander ziet en wilt hebben, maar dat als je verliefd wordt, zaken nogal eens kunnen veranderen.

Andere foto's op je profiel

Op de meeste dating sites kun je meerdere foto's plaatsen en soms zelfs video's. Probeer foto's van verschillende situaties te gebruiken om een zo breed mogelijk beeld neer te zetten. En ook foto's waar je steeds anders op staat. Niemand vind het interessant om tien foto's te bekijken waar je op iedere foto met een zonnebril en in dezelfde pose staat.

Gebruik nooit foto's waar je met andere mensen op staat, of maak deze mensen onherkenbaar. Foto's met kinderen worden op datingsites vaak niet gewaardeerd. Niet omdat mensen kinderen niet leuk vinden, maar omdat je ze blootstelt aan het wereld wijde web. Gebruik ook geen foto's die iets insinueren wat niet waar is. Als je overal met een hond op staat, maar het is niet jouw hond, dan kan dat vreemd en onbetrouwbaar overkomen.

Zoals met alles is het belangrijk dat je zo eerlijk mogelijk bent op je profiel. Je wilt immers iemand ontmoeten die met jou wilt daten om wie jij bent. Denk een beetje na over je profiel, maar op de meeste datingsites kun jij je profiel nog makkelijk aanpassen als je later na bedenkt dat iets beter anders kan. Steek een beetje tijd en moeite in je datingprofiel en ontdek hoe snel jij ook die leuke date online gevonden hebt. En wie weet ontmoet je op deze manier zelfs de Liefde van je leven.

Reacties van andere lezers

Lees hier wat andere mensen te zeggen hebben over dit artikel en hun beoordeling erover.

Deel jouw reactie